Linkit English

Abarth?

Yleistä Abarthista

Yleistä

Lyhyt Abarth-historia

Alkujaan Itävaltalaissyntyinen Karl (Carlo) Abarth perusti nimeään kantavan autojen virityspajan v. 1949. Alkuvuosikymmeninä Abarth rakensi mm. Fiat- ja Simca -merkkisiin autoihin pohjautuvia kilpa-autoja ja autojen virityssarjoja.

V. 1971 Abarth myytiin Fiatille ja Abarthista tuli Fiatin kilpaosasto. Tuolta ajalta ovat peräisin mm. rallissa tunnetuksi tulleet Fiat 124 Abarth ja legendaarinen Fiat 131 Abarth Rally, joka tuli tunnetuksi mm. Markku "Maximum Attack" Alenin käskemänä. Itselleni juuri 131 Abarth on ensimmäinen Abarth, jonka muistan nuorena poikana ajalta, jolloin 131 Abarth ja Ford Escort kävivät tiukkoja taisteluja rallien kärkipaikoista.

Abarth 131 Rally
Fiat 131 Abarth Rally Markku Alenin käskyttämänä.

Abarth on kuitenkin tullut tunnetuksi erityisesti pienten autojen valmistajana/virittäjänä jo ajalta ennen 131 Abarthia. 1950-luvun lopulla ja 1960-luvulla Abarth rakensi mm. Fiat 500- ja 600-malleihin perustuvia versioita kuten Abarth 695 SS, Abarth 850 TC ja Abarth 1000 TC.

Abarth 695SS
Abarth 695 SS © Motorpress Iberica 2006
Abarth 850TC
Abarth 850 TC

1990-luku ja 2000-luvun alku oli hiljaista aikaa Abarthille ja tuolloin Fiat käytti Abarthia lähinnä joidenkin tavallisten Fiat-mallien korisarjojen nimenä.

V. 2007 Fiat päätti herättää Abarthin toden teolla henkiin ja esitteli Abarth Grande Punton. Seuraavana vuonna esiteltiin toinen Abarth -merkkiä kantava malli eli Abarth 500. Abarthin uuden tulemisen myötä Fiat markkinoi Abarthia omana merkkinään vaikka tosiasiallisesti molemmat Abarthin nimellä myytävät mallit pohjautuvat normaaleihin Fiatin malleihin.

Abarth Grande Punto
V. 2007 esitelty Abarth Grande Punto

Abarth nykyään

Uudelleen henkiin herätetty Abarth aloitti toimintansa v. 2007 ja Fiat Group markkinoi Abarth -malleja omana merkkinään eli autoja ei kutsuta Fiat -malleiksi vaikka ne pohjautuvatkin Fiat -merkin malleihin. Myynnissä olevista malleista Abarth Grande Punto valmistetaan Italiassa samoilla tuotantolinjoilla kuin Fiat Grande Punto -mallit ja Abarth 500 valmistetaan samassa Puolassa sijaitsevassa tehtaassa, jonka linjalla tehdään myös normaalit Fiat 500 -mallit. Abarthin päämaja sijaitsee Italiassa, Torinossa, jossa toimii myös Abarthin kisatiimi.

Tychy
Abarth ja Fiat 500 -mallin tuotantolinja Tychyssä, Puolassa
Abarth Racing Team
Abarthin kisatiimin tiloja Torinossa

Fiat -jälleenmyyjät eivät myöskään automaattisesti toimi Abarth -jälleenmyyjinä vaan Abarth -jälleenmyynti hoidetaan omissa erillisissä yksiköissään, jotka käytännössä kuitenkin usein toimivat Fiat -edustuksen kanssa samoissa liikkeissä. Abarth vaatii, että Abarth -myynnin tilat täyttävät Abarthin vaatimukset ja tilat ovat erillisessä osastossa kuin muiden merkkien myyntitilat.

Toistaiseksi (keväällä 2009) Abarthilla ei ole edustusta/jälleenmyyntiä missään Pohjoismaassa. Ensimmäiset maat, joissa Abarth -jälleenmyynti aloitettiin olivat Italia, Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Sveitsi, Itävalta, Hollanti ja Kreikka. Myöhemmin mukaan ovat tulleet mm. Luxemburg, Belgia, Espanja ja Puola. Jälleenmyyjien määrä on toistaiseksi hyvin rajoitettu ja esim. Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa toimii tällä hetkellä yksi jälleenmyyjä per maa. Saksassa jälleenmyyjiä on n. 20 kpl ja esim. Itävallassa 3 kpl. Varsinaisten jälleenmyyjien lisäksi joissain maissa on muutama erillinen valtuutettu Abarth -korjaamo.

Jatkossa Abarthilta lienee lupa odotella lisää malleja ja huhuja on liikkunut mm. pienestä Abarth Roadster -mallista. Nähtäväksi jää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta Abarthin uusi alku vaikuttaa lupaavalta. Suomen osalta maahantuonnin aloittamisesta ei ole tällä hetkellä tietoa.