Linkit English

Minun Alfa 147 GTA

Kokemuksia

Kokemuksia

2006

27.3.2006

Kokemuksia GTA:stani ei vielä juurikaan ole, sillä auto on vasta tuotu Suomeen ja takana on lähinnä muutama sata kilometriä autonhakureissulla ajettua matkaa. Tälle sivulle on tulossa päivityksiä kunhan kokemuksia kertyy lisää.

4.5.2006

Veropäätös tuli 2.5.2006 ja seuraavana päivänä kävin maksamassa autoveron. Tänään 4.5.2006 auto on laitettu virallisesti suomalaisiin rekisterikilpiin. Kun peurakolarivauriotkin on korjattu, niin nyt voi ajella rauhallisin mielin.

Ensimmäisen kuukauden aikana autoon on tullut n. 3.000 km mittariin, mikä on selvästi enemmän kuin minun normaali 1-1,5 tkm/kk tahtini. Eikä ole ollut yhtään hullumpia kilometrejä nuo GTA:lla ajetut kilometrit.

Vaikka rauhallinen kuski olenkin, niin kyllä se kuutosen murina on sen verran mukavaa, että aina välillä pitää hiukan kaasuakin polkaista. Kävin talvilomallani kotiseudulla vanhempiani katsomassa ja ajomatkaa tuli yhteensä reilut 700 km. Tuolla reissulla tuli välillä testattua GTA:n ohituskiihtyvyyttä ja kyllä liikahtaa!

Toistaiseksi alla on edelleenkin kitkarenkaat, koska en ole vielä saanut tilaamiani kesävanteita ja uusia kesärenkaita. Ainakin noilla kitkoilla ohjaus vetelee jonkin verran rivakkaammissa kiihdytyksissä Suomen uraisilla teillä. 250 hv etuvetoisessa pelissä ei ole ihan vähän, joten ehkä tuo on ymmärrettävää. Katsotaan miten tilanne muuttuu kun kesärenkaat saadaan alle.

Muutama päivä sitten sain navigaattoriin Suomen kartan sisältävän CD:n ja hiukan olen ehtinyt laitetta testailla. Mukava leikkikalu...tai oikeastaan oikeasti hyädyllinen kapistus kun työnkin puolesta joutuu käymään erilaisissa vieraissa paikoissa.

GTA on kuluttanut 98E:tä ensimmäisen 3 tkm aikana ajotietokoneen mukaan 10,7 l/100 km. Alfan ajotietokoneet ovat ilmeisesti yleisestikin aika optimistisia ja yhden tankkauksen kohdalla vertasin todellista ja tietokoneen kulutuslukemaa. Todellinen kulutus oli n. puoli litraa ajotietokoneen mukaista lukemaa korkeampi. Mikäli ero olisi tuota luokkaa, niin keskikulutus olisi ollut n. 11,2 l/100 km, mikä on suurin piirtein ennakoitua luokkaa. Ajo on ollut vaihtelevaa, välillä pitkää matkaa ja välillä lähinnä ajoa kodin ja työpaikan väliä (10 km per suunta).

Seuraavia ongelmia on ollut toistaiseksi:

- Moottorin pohjalevy on edellisen omistajan toimesta rikkoutunut takakulmastaan. Tämä on ilmeisen yleinen vika Alfoissa ja pitänee uusia tuo levy jossain vaiheessa.

- Toinen ongelma tuli esiin yhden kerran kylmäkäynnistyksen yhteydessä kun "Motor control management failure" -teksti ilmestyi ajotietokoneen näyttöön. Se hävisi seuraavalla käynnistyksellä ja ei ole näyttäytynyt sen jälkeen. Tarkkaillaan tilannetta.

- Kolmas ongelma on jostain apumiehen paikan edestä kojetaulun takaa kuuluva napsutus. Kuulostaa siltä kuin joku rele tms. napsuisi. ääni kuuluu alhaisilla kierroksilla joissain tilanteissa. Pitänee jossain vaiheessa selvittää asiaa tarkemmin.

Em. ongelmat/vaivat eivät ole vauhtia hidastaneet ja kilometrit ovat kaiken kaikkiaan olleet huolettomia ja auto tuntuu erittäin hyvältä. Ei muuta kuin lisää bensaa tankkiin ja mur mur!

11.11.2006

Ensimmäiset 10 tkm GTA:lla ovat tulleet täyteen. Kilometrit ovat olleet varsin huolettomia ja ennen kaikkea hauskoja. Autolla on ajettu mm. n. 1.400 km:n Itä-Suomen kiertue helteisissä olosuhteissa. Lisäksi autolla tuli mm. vierailtua Bella Italiassa, joka on heinäkuussa järjestettävä italialaisten ajoneuvon kokoontumisajo Tammelassa.

Alfa 147 GTA
GTA Alfa-rivistässä Mustialan Kartanon alueella Bella Italiassa kesällä 2006. Kuvan © Sami Uotila.
Lähikuva GTA:n peräpäästä Bella Italiasta. Tämänkin tyylikkään kuvan © Sami Uotila.
Vielä yksi Bella Italia-kuva. Tämän kuvan © Wile E. Coyote

Alla on hiukan juttua muutamista ajankohtaisista asioista:

Vanteet/renkaat

Autossa oli ostovaiheessa mukana uudet Continentalin keski-eurooppalaiset kitkarenkaat GTA:n 17" alkuperäisvanteilla ja kohtuullisen kuluneet 17" kesärenkaat ilman vanteita. Tarkoituksena oli hankkia uudet kesärenkaat ja vanteet kesäksi, mutta tässä asiassa on ollut hieman mutkia matkassa.

Toukokuun puolella kävi jo yhdet 18" vanteet + renkaat koitettavana, mutta ne eivät mahtuneetkaan pyärimään auton alla. Vanteissa oli kyllä oikea ET-luku ja muutenkin mittojen piti olla kohdallaan, mutta suuret etujarrusatulat ottivat hiukan vanteiden puoliin kiinni. Siis eikun muita vaihtoehtoja kartoittamaan.

Auton tuonnissa auttanut välittäjä oli lupautunut auttamaan vanteiden hankinnassa ja hänen kauttaan piti saapuman saksasta Alfan alkuperäiset 18" multispoke-vanteet. Elettiin kesäkuuta ja tilasin itselleni jo valmiiksi 225/40/18"-kokoiset Goodyear Eagle F1-renkaat. Vanteiden saapuminen kuitenkin kesti ja kesti ja edelleenkään marraskuuta elettäessä vanteet eivät ole saapuneet.

Noh, kitkarenkailla tuli sitten ajettua koko kesä, mikä on harmi siksikin kun ne ovat varsin pehmeät verrattuna kunnon kesärenkaisiin. Tämän vuoksi varsinkaan mutkapätkillä ajaminen ei ole ollut niin nautinnollista kuin oikeilla kesärenkuloilla.

Kitkat olivat siis alla koko kesän ja hiukan talven alkuakin. Marraskuun alussa jouduin kuitenkin pakottavasta syystä vaihtamaan kitkojen tilalle toiset renkaat. Syynä tähän oli rengasrikko. Auto oli viikonlopun seisomassa ja kun lähdin maanantai-aamun ajelemaan kohti toimistoa, niin ihmettelin kun auto vetää vimmatusti oikealle ja jotain rahinaakin kuuluu oikealta edestä. Ajattelin kuitenkin ajaa muutaman kilometrin varovasti toimistolle ja katsoa siellä mikä on tilanne.

Toimiston parkkihallissa huomasin oikean eturenkaan olevan täysin tyhjä. Auto jäi päiväksi halliin ja illalla kävin vaihtamassa siihen tilapäisvararenkaan ja seuraavana aamuna ajelin rengasliikkeeseen. Rikkoutunut rengas oli entinen, joten tilalle ostin samalla koko satsin kunnollisia talvirenkaita. Parissa edellisessä autossa talvirenkaina olivat olleet kitkat, mutta ostin vaihtelun vuoksi Nokian Hakkapeliitta 4 -nastarenkaat alkuperäisessä 225/45/17"-koossa.

Navigaattori

Pistämätön apuväline. Kuuluu samaan sarjaan kuin vedenkeitin ja kännykkä - ennen pärjättiin mainiosti ilmankin, mutta nykyään on vaikeaa kuvitella elämää ilman noita ihmeellisiä vekottimia.

Kesälomareissulla liikuttiin vierailla seuduilla ja navigaattori auttoi päivittäin kohteiden löytymisessä. Lisäksi liikun työn puolesta jonkin verran uusissa osoitteissa ja navigaattori auttaa silloinkin. Toki järkeä joutuu käyttämään navinkin kanssa, sillä joskus se saattaa ohjata ajokelvottomille pikkuteille tai kääntymään yksisuuntaiselle tiellä väärään suuntaan.

Alfan omassa navigaattorissa on se hyvä puoli, että se on siististi integroitu auton kojelautaan ja komennot näkyvät myös mittariston infotaulussa vaikka navigaattorinäyttä ei olisikaan päällä. Muutenkin radio, cd-soitin, navigaattori, puhelin ja ajotietokone samassa paketissa varustettuna isolla ja selkeällä näytällä on hieno laite.

Navigaattori toiminnassa.

Pienistä puutteistaan huolimatta siis mainio matkakumppani.

Viat

Mitään uusia vikoja ei ole ilmennyt kesän/syksyn aikana. Kesälomareissulla matkan varrelle sattui itä-suomessa yksi aivan karmeassa kunnossa ollut tienpätkä, jota ajaessa meinasi tulla äitiä ikävä. Kyseisellä tiellä jo ennestään hiukan rikki ollut moottorin pohjapanssari sai lisäkolhuja ja se on repsottanut siitä lähtien takaosastaan ikävästi. Tämän seurauksena auton maavara on pitkään ollut kovin matala. Heti rikkoutumisen jälkeen pistin tilaukseen alumiinisen tarvikepohjalevyn, mutta sen saapuminen kesti lokakuun lopulle saakka. Lähipäivinä pohjapanssari on vihdoin menossa vaihtoon.

Aiemmin ilmennyt napsutusääni hävisi kesän lämpimillä keleillä, mutta kelien kylmettyä se on taas tullut takaisin. Kotimaisen Alfa-palstan ja Alfaowner.comin vinkkien avulla ääni on paikallistettu pakokaasujen takaisinkierrätysjärjestelmän EGR-venttiilin aiheuttamaksi. Kyseessä ei ole varsinainen vika eikä ääni ole vaarallinen.

Ruostesuojaus

GTA kävi syksyllä myös ruostesuojauksessa.

Bensankulutus

Lystiä pitäessä bensaakin luonnollisesti palaa. Polttoaineena olen käyttänyt 98E:tä. Pitkän tähtäimen keskikulutus on asettunut n. 12 l/100 km tasolle eli juuri siihen suuruusluokkaan kuin etukäteen laskeskelin. Ei siis mitään yllätyksiä sillä puolella.

Lystikerroin

Lystikerroin ja hymyilyindikaattori ovat edelleen korkealla tasolla. Lisää vaan kilometrejä.

2007

8.2.2007

GTA on nyt käynyt ensimmäistä kertaa huollossa missä yhteydessä siihen vaihdettiin myös jakohihna. Sitä ennen auto kuitenkin ehti käydä pohjapanssarin ja moottorinlämmittimen / sisälämmittimen johdotuksen asennuksessa.

Pohjapanssarin ja moottorinlämmittimen / sisälämmittimen asennus

Marraskuun puolivälin tienoilla GTA kävi paikallisessa Autofit-ketjuun kuuluvassa Autohuolto Järvinen Oy -nimisessä korjaamossa, jossa siihen asennettiin alfabbs.fi-palstalla mainostettu alumiininen moottorin pohjapanssari jo auton ostovaiheessa rikki olleen alkuperäisen pohjalevyn tilalle. Pohjapanssari oli varsinaisesti tarkoitettu Alfa 156 2,5 V6 -malliin, mutta ainakin korjaamon mukaan se meni heittämällä paikalleen myös 147 GTA:n alle.

Samalla käynnillä autoon asennettiin moottorinlämmittimeksi Defan öljypohjalämmitin tyyppinumeroltaan 412828. Tuo lämmitin on juuri Alfan GTA-malleihin tarkoitettu ja sen avulla pitäisi välttyö joidenkin GTA-omistajien pulmista Motor Control Failure-varoitusvalon kanssa. Ilmeisesti jäähdytysvettä lämmittävät lämmittimet saavat Alfan moottorinohjauselektroniikan välillä sekaisin ja seurauksena on em. varoitusvalon ilmestyminen. Parin kuukauden kokemuksen perusteella omassa GTA:ssa ei ole ilmennyt tuota ongelmaa, joten ehkäpä tuo öljypohjalämmitin oli oikea valinta.

Myös sisätilan lämmittimen johdotus asennettiin samassa yhteydessä.

Jakohihnan vaihto ja 60 tkm huolto

Vuoden vaihteen lähestyessä alkoi myös 60 tkm raja lähestyä GTA:n matkamittarissa. Ensimmäinen varsinainen huolto olisi siis pian ohjelmassa. GTA:n jakohihnan virallinen vaihtoväli lienee 120 tkm tai 5v. Virallisen vaihtovälin kilometreihin oli siis 60 tkm matkaa, mutta auto alkoi lähestyä neljän vuoden ikää ja käytännässä jakohihnan vaihtaminen jo aiemmin vaikutti järkevältä.

Siispä osia hankkimaan ja huoltopaikkaa etsimään.

Jakohihnaosien hankintapaikaksi valikoitui lopulta saksalainen Italo-ersatzteile. Tilaamani osat olivat seuraavat:

Vesipumppua ei vaihdettu tässä vaiheessa. Em. osien hinnaksi toimituskuluineen muodostui n. 300 eur, mikä oli n. 50% vähemmän kuin Delta-Auton kautta hankittuna. Ts. osien hinnassa tuli säästää kolmisen sataa euroa Deltaan verrattuna. Ei paha. Osien toimitusajaksi tuli n. 2 viikkoa ja osat piti maksaa etukäteen.

Jakohihnaosat.

Määräaikaishuoltoa varten kävin hakemassa paikallisesta Agriosat Ky:stä 8 kpl litran puteleita Selenia Racing 10W-60 öljyä. GTA:n öljytilavuus on 5,7 l ja pari litraa ostin varalle huoltojen välisiä öljyn lisäyksiä varten. 45-60 tkm välillä olin lisännyt autoon n. 1,75 l öljyä.

Muita osia huoltoa varten en hankkinut etukäteen.

Jakohihnan vaihtopaikkaa olin kysellyt etukäteen Alfabbs-palstalla ja sieltä sainkin tietooni muutamia vaihtoehtoisia mestoja. Yksi näistä oli ylempänä mainittu Autohuolto Järvinen, jossa käytin autoa jo aiemmin nähdäkseni hieman miten paikassa hommat sujuisivat. Ensimmäinen käynti meni ongelmitta ja korjaamolla kerrottiin, että vaikka he eivät aiemmin Alfan 3.2l V6-koneen jakohihnan vaihtoa olleet tehneetkään, niin Alfan 3,0l V6-koneen hihnanvaihdosta oli kokemuksia.

Jakohihnan vaihdon työhinta-arvioksi sain Järviseltä n. 250 euroa mikä vaikutti varsin kohtuulliselta hinnalta. Lisäksi 60 tkm huoltohinnaksi (ilman öljyjä) luvattiin n. 140 eur, mikä myöskin vaikutti suht edukkaalta. Niinpä päätin varata huoltoajan Järviseltä tammikuun puolenvälin tienoilla.

Hihnan vaihto ja huolto sujuivat luvatusti.

Hihnan vaihdosta laskutettiin tarjouksen mukaisesti 250 eur, mutta huoltotyön laskutus jäi jopa pienemmäksi kuin aiemmin oli luvattu. Aikaa operaatiossa meni yksi päivä ja olin varsin tyytyväinen Autohuolto Järvisen toimintaan.

Kokonaiskustannus GTA:n jakohihnan vaihdolle oli siis n. 550 euroa ja 60 tkm huolto öljyineen tuli maksamaan alle 200 eur. Nuo kustannukset ovat mielestäni hyvinkin kohtuullisia tämän tyyppiselle autolle.

Ainoa asia, mikä jäi huollosta harmittamaan on se, että pakkaskylmäkäynnistyksillä kuuluva vinkuna ei hävinnyt mihinkään. Mainitsin siitä työn vastaanottoon viedessäni autoa huoltoon, mutta sama vinkuna jäi myös huollon jälkeen. Vinkunasta lisää alempana.

Muuta ajankohtaista

Auto toimii edelleenkin hyvin. Talviautonakin GTA tuntuu olevan varsin pätevä, lämpää riittää ja auto tuntuu lähtevän käyntiinkin ongelmitta vaikka vihdoinkin on saatu kunnon pakkasia. Matala maavara tosin on talviautoilua hieman haittaava tekijä, korkeiden lumivallien/keskipolanteiden kanssa saa olla tarkkana.

Yllä mainittu vinkuna/ujellus on tällä hetkellä ainoa häiritsevä talveen liittyvä ongelma. Auto vingahtaa lyhyesti kylmäkäynnistyksessä n. 0-10 asteen pakkasissa. Yli kymmenen asteen pakkasissa auto jää ujeltamaan hieman pidemmäksi aikaa ja -25 asteessa ujellusta jatkuu jo toista minuuttia. Tähän on ilmeisesti syynä Suomen oloihin soveltumattomat ohjaustehostimen öljyt, jotka pitäisi vaihtaa parempiin. Vanhoilla öljyillä ongelmilta välttynee kun malttaa odottaa ujelluksen loppumista ennen kuin lähtee liikkeelle ja alkaa kääntelemään rattia.

Hieman likainen GTA lähes -30 asteen pakkasessa vietetyn yän jälkeen. Kuvan ottohetkellä pakkasta oli -22C.

Ai niin, uudet kesävanteetkin on tulossa. Niistä lisää sitten kun ne ovat saapuneet.

20.2.2007

Kesävanteet saapuivat Itävallasta muutama päivä sitten.

Viime kesänä tulossa olleet vanteet eivät koskaan saapuneet ja siksi ryhdyin hieman kartoittamaan vaihtoehtoja. Kartoituksen aikana tuli vastaan saksalaisen Alfa-tuning-pulju Novitecin N5-tyyppiset vanteet. Kyseinen vanne on ilmeisesti poistumassa mallistosta eikä sitä löytynyt enää Novitecin sivuilta eikä Alfisti.netistä, joka myy Novitecin vanteita. Novitecin Itävallan maahantuoja Hedl Walterilta onneksi löytyi kyseistä settiä GTA:han sopivassa koossa. Hintakaan ei ollut paha, joten ei kun kauppaa hieromaan.

Reilun parin viikon kuluttua tilauksesta vanteet saapuivat kotiovelle kahdessa paketissa kahtena peräkkäisenä päivänä. Hinnaksi tuli lähetyskuluineen hieman yli 700 eur/setti. Vanteet ovat kokoa 8*18" ET30 PCD 5-98 mm. Normaalilla henkilävaa'alla punnittuna yhden vanteen paino näytti olevan lähes 13 kg eli ihan kevyimmästä päästä nuo vanteet eivät ole.

Tältä näyttää Novitec N5 -vanne kotiparketilla.

Kunhan talvi väistyy niin vanteet löytänevät tiensä jo aiemmin hankittujen Goodyear Eagle F1 225/40-18 renkaiden pariksi auton alle. Ehkä silloin pääsee vihdoinkin nauttimaan täysin siemauksin GTA:n ajo-ominaisuuksista kun ensimmäinen kesä meni saksan-kitkarenkailla ajellessa.

Tällä hetkellä harkinnassa on myös jonkinlaisen alustasarjan hankkiminen. Tärkein tavoite alustasarjan hankinnassa olisi saada vähennettyö GTA:n raskaasta keulapäästä johtuvia pieniä haittailmiöitä, joista haitallisin on pohjaamistaipumus huonokuntoisilla asfalttiteillä. Alustasarja ei saisi kuitenkaan laskea autoa kovin paljoa, koska jo nyt maavaran kanssa tahtoo olla välillä ongelmia. Esim. työpaikan parkkihalliin ajaminen voi hankaloitua merkittävästi jos auto madaltuu liikaa. Harkinta- ja etsintäaika on parhaillaan käynnissä.

7.4.2007

Ensimmäinen vuosi GTA:n omistajana tuli täyteen 24.3.2007. Vuoden aikana mittariin tuli lähes 18 tkm. Ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella kirjoitin kestotestiraportin GTA:n hyvistä ja huonoista puolista.

Perusteellisen kartoituksen ja harkinnan jälkeen tilasin GTA:han Eibach Pro-Street-S -korkeussäädettävän alustasarjan. Sarjan pitäisi tulla lähipäivinä Saksasta.

12.5.2007

Nyt on alla talvella hankitut Novitecin vanteet sekä Eibach Pro-Street-S -alustasarja. Kesävanteet ja renkaat ovat olleet alla jo jonkin aikaa, mutta alustasarja asennettiin aivan äskettäin.

Tältä näyttää Novitec N5-vanne GTA:n alla. Omasta mielestäni 18" ei näytä ylisuurelta tähän autoon.

Käytin auton alustasarjan asennuksessa samassa paikassa kuin aiempinakin kertoina eli Autohuolto Järvinen sai taas töitä. Samalla kertaa autoon vaihdettiin palaneita polttimoita sekä ohjaustehostimen öljyt.

Pyysin autokorjaamoa tarkistamaan jousituksen kunnon tarkkaan kun minusta auto oli ollut hieman levoton kesärenkaille vaihdon jälkeen. Yksi takatukivarsi ja joku pusla takaa oli kuulemma vaihtokunnossa ja ne vaihdettiinkin. Korjaamo sai muuten samana päivänä osat käsiinsä. Ei hullumpi toimitusaika vaikka kyseessä on noinkin harvinainen auto. Osat ovat kuulemma TRW:n valmisteita.

Auto oli korjaamolla viikon ajan kun olin itse työmatkalla ja reissun jälkeen kävin hakemassa auton pois. Sen jälkeen ei vielä kovin paljoa ole ehtinyt kertyö kilometrejä, joten kovin syvällisiä kokemuksia alustasarjasta ei vielä ole.

En tullut mitanneeksi auton korkeutta etukäteen, joten en ole varma paljonko se on madaltunut. Pyysin korjaamoa jättämään auton korkeuden mahdollisimman ylös, mutta vaikuttaa siltä kuin korkeus olisi laskenut reilustikin. työpaikan parkkihalliin ajo olisi saattanut muodostua ongelmalliseksi, mutta hyvin varovasti ajamalla onnistuin pääsemään toimistolle parkkiin - eipähän tarvitse työpaikkaa vaihtaa tuon takia.

GTA nykyasussaan alusta madallettuna Novitecin vanteilla.

Ensivaikutelmien perusteella jousitus on jopa mukavampi kuin aiemmin. Kallistelu kaarteissa on vähentynyt, mikä oli luonnollisesti odotettavissakin, mutta lisäksi tuntuu siltä, että jousitus toimii montuissa miellyttävämmin.

20.5.2007

Talven aikana on tullut muuten hankittua myös uudet lattiamatot autoon. Alkuperäiset GTA:n matot olivat varsin ohuet ja kuskin puoleinen matto meni kaasujalan alta puhki, joten tilalle oli hankittava uudet matot. Päädyin tilaamaan matot eBay:stä saksalaiselta myyjältä.

Tilatut matot ovat paksummat kuin alkuperäiset, mutta ohuemmat kuin edellisessä autossani olleet matot. Eniten kulutuksella alttiissa paikassa kaasujalan kantapään alla ei ole mitään erityistä vahviketta, joten saa nähdä miten hyvin matot kestävät. työn jälki sinänsä vaikuttaa hyvältä ja matot istuvat siististi paikoillaan, tosin mitään erillisiä kiinnityssysteemejä niissä ei ole.

Uusi apukuskin puoleinen matto.

27.7.2007

GTA:han on tullut kesän aikana taas mukavasti viihtyisiä kilometrejä. Mitään kovin erityistä raportoitavaa ei ole tapahtunut. Keskuslukituksen kaukosäätimien kanssa on kuitenkin ollut pientä ongelmaa, johon pitäisi yrittää saada ratkaisu.

Kesälomareissulla Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa myös vuokra-autona oli sattumalta Alfa, nimittäin 159 JTDm 1,9 Sportwagon automaatti eli sillä reissulla sai hiukan tuntumaa uuden polven Alfaan.

Vuokra-Alfamme jossain päin Hollantia.

Heinäkuussa oli perinteiseen tapaan italialaisten autojen tapahtuma Bella Italia, jossa olin taas Alfalla paikalla. Ohessa pari omaa kuvaa kyseisestä tapahtumasta sekä kolme Sami Uotilan hienoa kuvaa GTA:stani paikan päällä.

Vaikuttavin näky Bellassa oli Suomessa erittäin harvinainen Lamborghini Countach.
Yleiskuvaa Bellan Alfa-rivistästä. Etualalla yksi Suomen kolmesta tiedossa olevasta 147 GTA:sta. Tämä yksilä tuotiin Suomeen Saksasta loppuvuodesta 2006.
GTA:n etupää Bella Italiassa 2007. Kuvan © Sami Uotila.
...ja GTA:n takapää. Tämänkin kuvan © Sami Uotila.
Vielä yksi Sami Uotilan taiteellinen kuva GTA:n kurveista. © Sami Uotila.

24.10.2007

Kesä on nyt ohi ja talvirenkaat tuli heitettyö auton alle kerrankin hyvissä ajoin. Renkaisiin liittyvää ohjelmaa oli tarjolla alkusyksystäkin kun autoon tuli rengasrikko jo toista kertaa.

Rengasrikko tapahtui kun olimme pomon ja asiakkaan kanssa menossa GTA:lla Lahdesta Helsinkiin. Auto alkoi tuntumaan moottoritiellä levottomalta ja montuissa kuului myös epämääräistä rohinaa etupäästä. Mäntsälän ST1:n kohdalla päätin kurvata huoltsikalle tarkistamaan rengaspaineet. Huoltoaseman pihalla tulikin todettua, että vasen eturengas oli lähes tyhjä. Kun rupesin laittamaan lisää ilmaa renkaaseen, niin rengashan otti ja räjähti korvan vieressä. Oli muuten melko kova pamaus ja säikäytti aika mukavasti.

Eipä siinä sitten muuta kuin rengasta vaihtamaan. Sillä aikaa pomo ja asiakas jatkoivat matkaa kohti Helsinkiä taksin kyydissä. Mäntsälän tai Lahden rengasliikkeiden varastoista ei löytynyt sopivaa rengasta rikkoutuneen tilalle joten tilasin uuden renkaan Saksasta Rengas-Onlinesta. Hintaeroa Suomen hintoihin jäi asennettuna vajaa satanen. Vanhoilla renkailla oli ajettu vajaa 5 tkm, joten en katsonut tarpeelliseksi vaihtaa useampia renkaita kerralla.

Rengasrikon jälkeen päätin käyttää auton korjaamolla tarkistuttamassa, että löytyykö jotain erityistä syytä rengasrikkoihin. Samalla kertaa Alfaan vaihdettiin akku ja etujarrupalat. Akun vaihto oli ennakoiva toimenpide, sillä auto tulisi talvella viiden vuoden ikään ja vanha akku oli kenties ollut autossa uudesta saakka.

Uusi akku tuli Autohuolto Järvisen kautta kohtuuhintaan, mutta jarrupaloista tuli maksettua Delta-Auton kiskurihinta. Tähän saakka Järvinen oli saanut hyvin omien kontaktiensa kautta kohtuuhintaisia osia, mutta jarrupaloja ei ollut löytynyt edes Autofit-ketjun Euroopan varastoista. Niinpä he olivat joutuneet hankkimaan palat Deltan kautta ja etujarrupalojen hinnaksi tuli 199 eur kun esim. Saksasta tilaamalla hinta olisi ollut puolet tuosta.

Aiemmin mainittu keskuslukituksen kaukosäätimien temppuilu johtui ilmeisesti hyytyneistä pattereista, sillä pariston vaihtaminen toiseen säätimeen lopetti ongelmat sen osalta saman tien.

Auto on syksyn aikana myös katsastettu vuodelle 2008 ja samassa yhteydessä tehtiin myös alustasarjaa koskeva muutoskatsastus, jonka auto läpäisi rimaa hipoen minimimaavaraa (8 cm) koskevien säännösten osalta. Auton pohjalevy on aika matalalla ja onkin mielenkiintoista nähdä miten maavaran kanssa pärjää kun talvi saapuu.

8.12.2007

Vanha sisätilanlämmittimeni hajosi viime keväänä ja ostin sen tilalle tänä syksynä pienikokoisen Defa Termini -lämmittimen. Aluksi lämmitin makaili apumiehen jalkatilan lattialla, mutta viime viikot lämmitin on ollut kiinnitettynä parempaan asentoon auton keskikonsolia vasten.

En halunnut porailla reikiä keskikonsoliin ja kyselin Alfabbs:n palstalla vinkkejä lämppärin tarrakiinnitykseen. Eräs ystävällinen palstalainen laittoi postissa tulemaan pienet pätkät Velcro-merkkistä n. parin sentin levyistä teippiä. Velcro-teippi on tarkoitus kiinnittää molempiin kiinnityspintoihin tarran takapinnan liimakerroksen avulla. Kiinnityspintoihin laitetut karvateipin puoliskot tarttuvat tiiviisti toisiinsa.

Velcro-teippiä.

Teippi tuntui tarttuvan niin tiiviisti suoraan GTA:n keskikonsolin karvamattoon, että loppujen lopuksi jätin kokonaan pois sille puolelle tarkoitetun teipin ja kiinnitin lämmittimen niin, että teippiä tuli ainoastaan lämmittimen pohjaan, ei ollenkaan keskikonsoliin. Laitoin teipinpätkät lämmittimen molempiin päihin ja lisäsin vielä noin teipin levyiset ohuet puuliuskat lämmittimen pohjaan, jotta sain kiinnityksen kätevästi tarttumaan epätasaiseen lämmittimen pohjaan ja keskikonsoliin.

Sivukuva Defa Terministä kiinnitettynä Velcro-teipillä GTA:n keskikonsoliin.
Defa Termini edestä päin kuvattuna.

Muuta raportoitavaa viime ajoilta on se, että yhdessä vaiheessa GTA:n etupäästä alkoi kuulumaan klonksahtava metallinen ääni. Klonksahdus kuului esim. kun autolla kiihdytti pienellä vaihteella ja päästi sen jälkeen kaasun ylös. Ensimmäinen epäilys oli väljyys moottorin kiinnitystuessa, mutta Autohuolto Järvinen paikallisti vian etupään ylätukivarsiin, jotka vaihdettiin molemmille puolille. Kolina onkin hävinnyt tämän jälkeen. Tukivarret ovat Alfa 147- ja 156-mallien tyyppivikoja ja minunkin GTA:hani on nyt vaihdettu tukivarsia sekä eteen että taakse.

2008

23.6.2008

Talvi 2007-2008 sujui ilman merkittäviä tapahtumia. Talvi oli ennätyslämmin ja kovin alhaisia pakkaslukemia ei koettu koko talvena. Edellistalvena esiintynyt ohjaustehostimen vinkuna kylmäkäynnistysten yhteydessä ei ollut näkäjään poistunut tehostimen nesteiden vaihdolla.

GTA kävi maaliskuun loppupuolella 75 tkm huollossa Autohuolto Järvisellä. Tässä yhteydessä vaihdettiin molempien huomiovalojen polttimot, mutta muuten homma meni normaalin huolto-ohjelman puitteissa. Huollon hinta oli hieman alle 200 eur ilman öljyjä, jotka hankin erikseen n. 80 eurolla/6 litraa. öljyksi laitettiin taas Selenia Racing 10W-60 öljyä.

Maaliskuussa mittaristoon syttyi yhden kerran Motor Control System Failure -merkkivalo. Tämä tapahtui kylmäkäynnistyksen yhteydessä pikkupakkasella kun auto oli jonkin aikaa paikallaan tyhjäkäynnillä. Varoitusvalo ei syttynyt enää uudelleen kun auton sammutti ja käynnisti uudelleen. Pyysin tarkistamaan varoitusvalon syyn huollon yhteydessä ja korjaamon mukaan syynä olisi ollut ykkössylinterin sytytyspuolassa oleva vika. Asia jäi tarkkailtavaksi.

Sain saman varoitusvalon uudelleen toukokuussa sen jälkeen kun auto oli ollut reilun viikon seisomassa. Kun auton käynnisti ja antoi käydä hetken tyhjäkäynnillä, niin merkkivalo syttyi ja hävisi taas kun auton sammutti ja käynnisti uudelleen. Täytynee tehdä asialle jotain jossain vaiheessa.

Maaliskuun lopussa kun minulla tuli 2 v. täyteen GTA:n omistajana, auton matkamittarissa oli n. 74.500 km eli olin ajanut toisena vuonna n. 11,5 tkm. Yhteensä kahdessa vuodessa mittariin oli tullut n. 29 tkm.

11.10.2008

Taas on yksi GTA-kesä takana. Perinteiseen tapaan heinäkuussa oli ohjelmassa vierailu italialaisten ajoneuvojen Bella Italia -tapahtumassa Tammelassa, jossa GTA oli parkkeerattuna saman puun alle kuin edellisvuonnakin.

Sami Uotilan ottama tyylikäs lähikuva GTA:sta Bella Italiassa. Kuvan © Sami Uotila.
Yleiskuvaa Bella Italian Alfa-rivistöstä. GTA:n peräkin näkyy kuikuilemassa rivistässä. Kuvan © Sami Uotila.

Autoon ei tullut paljon kilometrejä kesän aikana eikä myöskään mitään maininnan arvoisia tapahtumia sattunut. Syyspuolella oli sentään jotain raportoitavaa kun syyskuussa GTA:n kuskin ovi nitkahti alaspäin. Syynä oli murtunut oven saranatappi. Ilmeisesti GTA:n pitkät ovet ovat sen verran painavat, että sarana joutuu melkoiselle rasitukselle. Ensin Autohuolto Järvinen odotteli uutta saranaa Delta-Autosta, mutta kun Delta ilmoitti, että saranaa ei löydy heidän kauttaan, niin Järvinen teetätti uuden saranatapin rikkoutuneen tilalle. Sarana ehti olla rikki pari viikkoa, jona aikana tuli käytettyö apukuskin puoleista ovea autoon kulkemiseen. Pientä voimistelua oli siis luvassa autolla liikuttaessa.

Samassa yhteydessä kun saranaa korjattiin, niin autoon vaihdettiin myös palanut parkkivalo. Noita parkkivaloja tuntuukin menevän aika ahkeraan tahtiin. Käytin auton katsastuksessa lokakuun alussa ja nyt on taas ajoaikaa aina tammikuuhun 2010 saakka.

Tällä hetkellä autoon tulee varsin vähän kilometrejä kun ajot koostuvat pääasiassa matkoissa kotoa toimistolle tai rautatieasemalle, josta kertyy n. 10 km per suunta. Välillä tuntuu siltä, että GTA menee hukkaan kun sillä joutuu köröttelemään pääasiassa ruuhkaliikenteessä.

Auto on nyt ollut minulla n. 2,5 v. ja olen aiemmin vaihtanut autojani n. 3 v. välein ja sama tarkoitus on nytkin. Tarkoitus olisi laittaa GTA myyntiin alkuvuonna ja seuraavan autovaihtoehdon kartoittaminen onkin jo aloitettu. Puolisen vuotta olisi siis vielä mahdollisuus nauttia GTA:sta ja toivottavasti sen jälkeen löytyy ostaja, joka on valmis pitämään huolta autosta minun jälkeeni.

2009

2.1.2009

Syksyllä ei taaskaan ole tapahtunut paljoa raportoitavaa lukuun ottamatta sitä, että pari kertaa aiemminkin vilahtanut Motor Control System Failure -varoitusvalo syttyi taas joulukuussa tyhjäkäynnillä. Vein GTA:n tämän jälkeen Autohuolto Järviselle, jossa tarkemmaksi vikakoodiksi todettiin taas se, että kysymyksessä on ykkössylinterin sytytykseen liittyvä ongelma.

Varsinaisesta sytytyslaitteistosta ei löytynyt vikaa ja lopulta diagnoosina oli se, että yksi venttiileistä ei ilmeisesti palautunut kunnolla pitkän auton seisottamisen jälkeen ja tämä aiheutti epätasaista käyntiä. Kun moottori pääsi lämpenemään niin ongelmaa ei ollut. Korjauksena tälle oli se, että autolle tehtiin moottorin sisäinen huuhtelu ja vaihdettiin 10w-60 öljyjen tilalle paremmin talvioloihin sopivat ohuemmat 5w-40 öljyt. Lisäksi öljyjen sekaan laitettiin Forte-huuhteluainetta.

Autolla on nyt ajettu hieman alle 80 tkm eli kilometrejä ei edelleenkään ole kertynyt kovin huimaan tahtiin viime aikoina. GTA on nyt myös laitettu myyntiin kuten aiemmin suunnittelinkin.

26.3.2009

GTA:lle löytyi ostaja ja kaupat autosta tehtiin eilen eli 25.3.2009 mikä tarkoittaa sitä että omistin auton 3 vuoden ja 1 päivän ajan. GTA:n omistaminen oli hieno kokemus ja niinkin luonteikasta autoa tulee ikävä. Vaikka seuraava auto ei olekaan Alfa, niin ehkäpä sitä seuraavaksi kärryksi voisi olla taas ehdolla GTA, nimittäin tulossa oleva Mito GTA. Seuraavana on kuitenkin vuorossa saman konsernin eri merkki eli GTA:n seuraajaksi on tulossa alla olevan kuvan mukainen Abarth 500 esseesse. Omat Abarth-sivut on avattu osoitteeseen www.pertti.com/abarth.

Abarth 500 esseesse

Näille GTA-sivuille ei ole odotettavissa päivityksiä tämän jälkeen joten kiitoksia kaikille lukijoille! Arrivederci!