Mikäli et näe kehyksiä, napsauta tästä niin pääset kertomuksen alkuun kehyksillä varustettuna

Pertti ja Mika Round the World 4.1.-8.5.1997

Matkakertomus osa 9

Singapore

Johdanto
Osa 1, Suunnittelu ja valmistelu
Osa 2, USA:n itärannikko
Osa 3, Peru
Osa 4, USA:n länsirannikko
Osa 5, Fidji
Osa 6, Uusi-Seelanti
Osa 7, Australia
Osa 8, Indonesia/Bali
Osa 9, Singapore
Yhteenveto matkasta
Matkan lentoaikataulut ja reittikartta
Kuva-arkisto

9. Singapore 4.5.-8.5.1997

Päivä 121, su 4.5. Kuta – Denpasar - Singapore

Viimeinen päivä Balilla ja tuhlasin vielä viimeisiä rupiaheja t-paitaan ja kuljeskelin kaupunkia ympäriinsä.

Iltapäivällä klo 17.35 meillä oli lento Denpasarista Singaporeen. Denpasarin lentokenttä oli varsin ruuhkainen ja hikinen paikka, joka paikkaan oli pitkät jonot.

Singaporen Changin-lentokenttä oli täysin eri maata kuin Denpasar, ja siellä hommat hoituivat sujuvasti suuresta väkimäärästä huolimatta. Maahantuloluukulla ei tarvinnut jonottaa ollenkaan ja matkatavaratkin tulivat linjaa pitkin melkein välittömästi. Tehokasta!

Singapore on 3,1 miljoonan asukkaan kaupunkivaltio, jossa asukkaat ovat pakkautuneet pienelle 646 m2 alueelle. Se on tunnettu tehokkaana ja siistinä paikkana Aasialaisessa mittapuussa ja kaupunki olikin ainakin keskustan osalta siisti ja rakennukset olivat hienoja.

Singaporen ja Balin välillä oli suuria eroja monessa asiassa, yksi näistä oli hintataso, joka oli Singaporessa aivan eri luokkaa kuin Balilla. Balilla halvin majapaikka oli 20 FIM/2 hlöä/yö, Singaporessa jouduimme tyytymään hetken etsiskelyn jälkeen 140 FIM/2 hlöä/yö maksavaan majoitukseen. Huone oli kaiken lisäksi erittäin pieni koppero johon mahtui lähinnä yksi parisänky. Onneksi huoneessa oli kuitenkin ilmastointi, sillä Singaporen iltalämpötilakin oli selvästi yli 30C ja ilma oli erittäin kostea.

Päivä 122, ma 5.5. Singapore

Paljon kävelyä kaupungilla päivän aikana. Aluksi kävimme etsimässä rahanvaihtopaikkaa, jotta saisimme hotellihuoneen maksettua. Sellainen löytyi paikallisen Lamborghini-kauppiaan vierestä, jollaista ei olisi voinut kuvitellakaan löytyvän Balilta. Kauppiaalla oli tasan yksi auto näytillä – uusi Diablo – jota oli pakko käydä ihailemassa.

Lamborghini-kaupan jälkeen kävimme etsimässä lisää länsimaista hapatusta, sillä tarkoituksena oli käydä katselemassa elektroniikkaliikkeitä. Halvinta sellaista löytyisi huhujen mukaan Little India-kaupunginosan Mustafa-ostoskeskuksesta, jossa oli monenlaista kamaa, mm. kameroita, videoita, kelloja, koruja ym.

Elektroniikka oli halpaa, suurin ero Suomeen näytti olevan videoissa ja kameranauhureissa. Mustafasta ei kuitenkaan löytynyt minun autosoittimeeni sopivaa cd-vaihtajaa, joten jouduin etsimään sitä toisaalta.

Läheiset Sim Jim Tower ja Sim Jim Square olivat täynnä pieniä elektroniikkaliikkeitä, jälkimmäisessä kuudessa kerroksessa, ensimmäisessä neljässä. Sieltä alkoi jo löytyä oikeaa tavaraa, en kuitenkaan ostanut mitään vielä vaan jätin asian hautumaan.

Kaupungin keskusta oli maineensa mukaisesti siistiä aluetta, mutta Little Indiassa kävellessä huomasi, että siisteys ei ulottunut syrjemmällä sijaitseviin kaupunginosiin.

Illalla kävelimme pääkadulla Orchard Roadilla, jossa myöskin oli ostoskeskuksia toinen toisensa perään ja kadun läpi kahlaaminen oli siitä johtuen hidasta.

Katukuva Orchard Roadilta päivänvalossa

Ostoksia ei kuitenkaan juuri tullut tehtyä, ensimmäinen suurempi tapahtui vasta iltakymmeneltä, mutta se olikin sitäkin suurempi ostos. Tilasin nimittäin räätäliltä kaksirivisen puvun. Neuvottelut ostosta kestivät pitkään ja lopulta päädyin hyvälaatuisesta kashmirista tehtyyn pukuun vaikka sille kertyikin hintaa runsaasti. Ensimmäinen hintapyyntö oli ollut 670 S$, kaupat syntyivät lopulta hintaan 550 S$ eli n. 2.000 FIM ja kaupan päälle sain räätälin tekemän paidan ja solmion. Puvun malli otettiin Bossin kuvastosta ja väriksi valitsin tumman vihreän. Seuraavana päivänä piti käydä sovittamassa pukua ja sitä seuraavana päivänä puvun pitäisi olla valmis.

Päivä 123, ti 6.5. Singapore

Singaporessa oleskelu meni ihan shoppailuksi, eikä nähtävyyksiä tullut katseltua. Ei nähtävyyksiä kovin mahdottomasti kaupungista löytyisikään, joten menetys ei ollut kovin suuri.

Aamulla kävin tilaamassa aiemmin katselemani cd-boxin hintaan 374 S$ eli n. 1.300 FIM. Muita ostoksia oli pari cd:tä ja kävelykengät, joiden ostaminen oli luku sinänsä. Ostin ne ensimmäisestä liikkeestä, jossa kävin eikä paikallisesta hintatasosta ollut tietoakaan. Kenkien lähtöhinta oli 89 S$ ja puolen tunnin tinkimisen jälkeen poistuin kaupasta 62 S$ köyhempänä ja hienoja kenkiä rikkaampana. En tiedä tuliko tehtyä hyvä ostos, mutta lystiä oli!

Iltapäivän ajattelin viettää hienoksi kehutussa kansalliskirjastossa, mutta se oli remontin vuoksi suljettu. Sen sijaan kävelin kuuluisalle siirtomaa-ajan Raffles hotellille, joka oli varsin siisti paikka.

Raffles hotelli

Päivä 124, ke 7.5. Singapore –

Shoppailua, shoppailua, shoppailua! Aamupäivä meni ostoskeskuksissa pyöriskellessä, mikä olikin miellyttävää, sillä ulkona oli jatkuvasti kuumaa ja hiostavaa kun taas ilmastoiduissa ostoskeskuksissa oli mukavan viileää Päivän aikana hain cd-boxin liikkeestä ja puvun räätäliltä.

Liike, josta ostin cd-boxin autoon.

Sisäkuva yhdestä monista ostoskeskuksista

Toinen yleiskuva Orchard Roadilta

Piskuinen hotellimme

Illalla oli aika karistaa Singaporen tomut jaloista ja suunnata kohti lentokenttää ja kotimaata, yli neljän kuukauden matka oli päättymässä! Yhdentoista maissa illalla lähdimme lentäen kohti Lontoota.

Matkamiehet valmiina lähtöön kohti kotisuomea kaikkine kantamuksineen

Päivä 122, to 8.5. – Lontoo - Helsinki                                 

Kolmentoista ja puolen tunnin lennon jälkeen saavuimme Lontoon Heathrow’n lentokentälle, josta jatkoimme viiden tunnin odottelun jälkeen kohti Helsinkiä.

Odotellessamme Heathrow’n kentällä koneessa lähtöä Helsinkiin, niin näimme kun matkatavaramme tulivat kärryjen kyydissä koneen vierelle. Cd-boxini, jossa oli monessa paikassa särkyvää-tarrat oli kasan alimmaisena ja tavaran käsittelijä heitti sen kunnolla pään päältä tavarahihnalle, josta se tipahti maahan josta kaveri heitti sen uudestaan hihnalle. Varsin hellävaraista käsittelyä siis! Mikan Singaporesta ostaman bassokitarakin tuli kyytiin, mutta rinkkamme jäi tavarakärryyn, jonka kyydissä ne lähtivät jonnekin aivan muualle.

Helsingissä havaitsimme rinkkojen tosiaankin puuttuvan ja teimme niistä katoamisilmoitukset ennen kuin astuimme virallisesti Suomen kamaralle pitkästä aikaa.

Kotisuomessa kevennetyin kantamuksin  

Johdanto
Osa 1, Suunnittelu ja valmistelu
Osa 2, USA:n itärannikko
Osa 3, Peru
Osa 4, USA:n länsirannikko
Osa 5, Fidji
Osa 6, Uusi-Seelanti
Osa 7, Australia
Osa 8, Indonesia/Bali
Osa 9, Singapore
Yhteenveto matkasta
Matkan lentoaikataulut ja reittikartta
Kuva-arkisto

Takaisin osan alkuun