Mikäli et näe kehyksiä, napsauta tästä niin pääset kertomuksen alkuun kehyksillä varustettuna

Pertti ja Mika Round the World 4.1.-8.5.1997

Matkakertomus

Yhteenveto matkasta

Johdanto
Osa 1, Suunnittelu ja valmistelu
Osa 2, USA:n itärannikko
Osa 3, Peru
Osa 4, USA:n länsirannikko
Osa 5, Fidji
Osa 6, Uusi-Seelanti
Osa 7, Australia
Osa 8, Indonesia/Bali
Osa 9, Singapore
Yhteenveto matkasta
Matkan lentoaikataulut ja reittikartta
Kuva-arkisto

Yhteenveto matkasta

Matka kesti hieman yli neljä kuukautta ja sinä aikana kävimme neljässä maanosassa ja yhdeksässä maassa. Kaikki maat, jossa suunnittelimme käyvämme tuli nähtyä. Kokemukset eri maista olivat hyvin erilaisia, eikä mikään maa ollut pettymys, jokaisessa paikassa koimme jotain hienoa ja mieleenpainuvaa. Alla on parhaiten muistin sopukoihin syöksyneitä muistoja.

USA:n itärannikko

Parasta antia USA:n itärannikolla oli vierailu vanhan lapsuudenkaverin Tenhusen Matin luona. Lyhyellä New Yorkin vierailulla hienointa oli visiitit Vapaudenpatsaalle ja Empire State Buildingin huipulle iltapimeydessä. Washingtonin muistomerkit olivat myöskin mielenkiintoisia. Luonnonnähtävyydet olivat kuitenkin ihmisen rakentamia hienompia, sillä Niagaran Putoukset jäivät ykkösenä mieleen.

Peru

Peru oli varsin eksoottinen kokemus. Neljä viikkoa ympäri ämpäri Espanjan kielistä kehitysmaata oli opettavaista. Korkealla Andien laaksoissa ja vuorilla paikallisten elämä on rankkaa ja saattoi vain ihmetellä miten Inkat olivat aikanaan pystyneet moisissa oloissa kehittämään korkeakulttuurin. Vaellus Inca Traililla ja erityisesti ensimmäinen näky Machu Picchulle olivat mieleenpainuvin yksittäinen kokemus.

USA:n länsirannikko

USA:n länsirannikko oli osittain aika erilainen kuin maan itärannikko. Yksi asia joka kuitenkin oli yhteinen molemmille oli sosiaalinen eriarvoisuus, joka näkyi kerjäläisinä joka kulmassa ja rikollisuutena. Suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan tottunut ei voinut sivuuttaa sitä  olankohautuksella.

USA:n länsirannikolla oli toki paljon hyvääkin. Yhdysvaltoja on siunattu loistavilla luonnonnähtävyyksillä ja länsirannikon parhaimpiin kuului Grand Canyon, jonka pohjalle ja takaisin vaeltaminen oli jännittävä retki lännenelokuvia muistuttavassa maisemassa. Death Valley ja jättimäiset Sequioa-puut jäivät myös mieleen.

San Francisco oli amerikkalaisista kaupungeista mielenkiintoisin, Los Angeles sen sijaan oli kasvoton laajalle levittäytynyt jättiläinen. Losista jäi mieleen Pulmusten nauhoitukseen osallistuminen. Muista kaupungeista Las Vegas oli ensimmäinen ihmisen tekele, joka sai minut hämmästelemään –  niin ihmeellinen oli neonvalojen loiste.

Fidji

Fidjiltä mieleen jäi parhaiten hirmumyrskyn aiheuttamat tuhot ja ihmisten vilpitön ystävällisyys. Saarten paratiisimaisesta luonteesta ehti saada vain pikaisen käsityksen viimeisinä päivinä.

Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti oli mielestäni paras maa, jossa olen ollut. Erityisesti luonnon moninaisuus oli upeaa, maassa oli mm. vuoristoa, geysireitä, vuonoja ja rantsuja.. Ihmisetkin olivat ystävällisiä ja maassa matkustaminen oli helppoa.

Yksittäistä hienointa paikkaa tai kokemusta on vaikeaa nimetä, mieleen jäi niin monia asioita. Tongariro Crossingin erikoiset sääolosuhteet, pelottava benji-hyppy Queenstownissa ja päivän vaellusretki yksikseen Queenstownista Ben Lomond-vuorelle jäivät ehkä päällimmäisinä mieleen.

Huonona puolena oli lähinnä hintataso, joka oli melkein Suomen luokkaa. Myös suurkaupungin sykettä etsivälle Uusi-Seelanti on huono vaihtoehto. Niin, yksi huono puoli lisää on se, että maa on toisella puolella maapalloa, mistä johtuen siellä ei voi käydä joka vuosi.

Vaellusmahdollisuuksia maassa on niin runsaasti, että pelkästään niiden kokeminen ja näkeminen on hyvä syy palata Uuteen-Seelantiin uudelleen.

Australia

Australia oli loppujen lopuksi monelta osin aika erilainen kuin Uusi-Seelanti, vaikka etukäteen ajatellen maat vaikuttivat toistensa kaltaisilta. Se on mm. selvästi kaupungistuneempi ja pelkästään Sydneyssä on enemmän väkeä kuin koko Uudessa-Seelannissa.

Kaupunkien ohella tähän kooltaan jättimäiseen maahan mahtuu rutkasti asumatonta seutua ja monenlaista luonnonmaisemaa. Värikkäällä Suurella Valliriutalla snorklailu ja Darwinin seutujen Outback-kierros olivat molemmat mieleenpainuvia seikkailuja. Autourheiluhullulle Indy-kisan näkeminen sattui myös sopivasti.

Ausseissa ihmiset olivat vilpittömän tuntuisesti ystävällisiä – toisin kuin small talk-USA:ssa. Porukka oli myös railakkaan ja elämästä nauttivan oloista.

Kolme viikkoa Australiassa mahdollisti vain pintaraapaisun monipuoliseen maahan ja tännekin täytyy päästä uudelleen.

Indonesia/Bali

Aasia oli minulle uusi tuttavuus ja hyppäys Australian länsimaisesta kulttuurista itämaiseen hindu-kulttuuriin oli pitkä. Jännää siis oli täälläkin. Lukuisat temppelit, vehreät riisiterassit ja Balilaiset tanssit jäävät varmasti monen turistin mieleen, samoin kävi minullekin.

Singapore

Singaporen lyhyt visiitti sujui lähinnä ostoskeskuksia ja katuja kierrellessä. Kaupunki oli osittain maineensa mukaisesti siisti, mutta kyllä sieltä sotkuisiakin seutuja löytyi. Nähtävyyksiä ei juurikaan katseltu, mutta eipä niitä siellä hirveästi ollutkaan.

Kommellukset ja ongelmat

Mikan kanssa olimme reissanneet aiemminkin ja tehneet myös gradumme yhdessä, joten tunsimme toisemme hyvin ennen reissulle lähtöä. Matkan aikana meillä ei ollut suuria erimielisyyksiä ja Mikan kanssa oli helppo tulla toimeen. Pari kertaa koko neljän kuukauden aikana oli pahaa mieltä ilmassa, mutta ei mitään sen vakavampaa. Hyviä ystäviä ollaan edelleenkin.

Suurimmat kommellukset olivat ensinnäkin Perussa tapahtunut Cuzco-Lima-lennon viivästyminen päivällä ja sillä lennolla Mikalta hajonnut rinkka. Tämä kaikki aiheutti sen, että emme ehtineet tehdä suunniteltua viiden päivän vaellusta Huarazin alueella. Toinen isompi kommellus oli rinkkojen häviäminen kotiin päin palatessa. Ne löytyivät ja saimme ne kotiin tuloa seuraavana päivänä. Tavaroita ei hukkunut matkalla, eikä meitä ryöstetty, joten siltä osin kaikki meni hyvin.

Terveysongelmia ei juuri ollut lukuun ottamatta meillä molemmilla ollutta vatsatautia Perussa. Vuoden kuluttua reissun jälkeen muita tarkoituksia varten otetuissa verikokeissa ilmeni, että olin sairastanut hepatiitti-a:n. Olin saanut sen ilmeisesti juuri Perussa ja vatsavaivat siellä olivat yksi hepatiitin oireista.

Rahapolitiikka

Reissun budjetiksi oli suunniteltu 40 tmk:aa, loppujen lopuksi rahaa meni viitisen kymmentä tuhatta. Tuohon summaan sisältyi lähes kymppitonnilla erilaisia ostoksia, kuten teltta ja räätälin tekemä puku. Ilman ostoksia budjetissa olisi siis likimain pysytty. Koko tuon summan kokoon saaminen oli vaikeaa ja rahatilanne reissun jälkeen oli melko pitkään huono, mutta se oli pikkuseikka saatujen kokemusten rinnalla.

Lopuksi ja vinkiksi

Matka kesti hieman yli neljä kuukautta, mutta sen aikana kerätyt kokemukset jäivät mieleen ikuisiksi ajoiksi. Matkailukärpäsen purema vaikuttaa edelleenkin ja tämän reissun jälkeen hienoja reissuja on tullut jo tehtyä, vaikkakaan seuraavana vuonna ei ollut varaa matkustaa minnekään.

Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut hienoa kyetä olemaan matkalla vielä selvästi kauemminkin. Useimmat muut maailman ympäri-matkaajat olivat vähintään vuoden mittaisella reissulla ja se olisikin ollut mukavaa. Silloin ehtisi olla riittävän kauan yhdessä paikassa. Neuvona muille matkaa suunnitteleville onkin se, että liikaa kohteita ei kannata ottaa ohjelmaan. Keskittykää muutamaan kohteeseen ja olkaa niissä riittävän kauan.

Johdanto
Osa 1, Suunnittelu ja valmistelu
Osa 2, USA:n itärannikko
Osa 3, Peru
Osa 4, USA:n länsirannikko
Osa 5, Fidji
Osa 6, Uusi-Seelanti
Osa 7, Australia
Osa 8, Indonesia/Bali
Osa 9, Singapore
Yhteenveto matkasta
Matkan lentoaikataulut ja reittikartta
Kuva-arkisto

Takaisin osan alkuun